Piernik
- słowo pochodzi od staropolskiego określenia pierny, czyli pieprzny
- słowa pierny używano do XVI wieku, na przełomie XV i XVI wieku pojawiło się słowo piernik
- pierniki były wypiekane w średniowiecznych klasztorach
- miały zastosowanie medyczne
- był symbolem dobrobytu i wysokiej pozycji społecznej
- w Polsce rozpowszechnił się w XVIII wieku
- ciasto piernikowe było częścią posagu
Przepis na piernik wypoczywający
Ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 60 dag mąki żytniej
- 20 dag masła
- 50 dag miodu naturalnego
- 20 dag cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 4 dag sody oczyszczonej
- 1 paczka przyprawy do pierników (ważne, żeby składnikiem był pieprz)
- Miód zagrzać
- Stopić w nim masło i cukier
- Ostudzić
- Dodać jajka, przyprawy i mleko z sodą
- Wyrobić ciasto ręką
- Przełożyć do garnka, przykryć to ręcznikiem i pokrywką
- Zostawić na 2 tygodnie w zimnym miejscu (piwnicy)
- Podzielić ciasto na 2 części
- Rozwałkować
- Upiec w 2 takich samych blachach
- Posmarować masą kawową jedną część i przykryć drugą
- Wierzch posmarować polewą i posypać migdałami
Masa kawowa:
- Wszystkie składniki (oprócz migdałów) ucierać przez 20 min
- Dodać migdały i wymieszać
- Posmarować ostudzone ciasto
Polewa:
- żółtko
- kakao
- cukier puder
- trochę wody
- Wymieszać składniki
- Dodać wody, żeby masa nie była za gęsta
- Wysmarować piernik
- Posypać migdałami zanim wyschnie
Piernik po 2 tygodniach |
Bibliografia:
książka Nowa Kuchnia Śląska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz