piątek, 27 grudnia 2019

Piernik wypoczywający


Piernik

  • słowo pochodzi od staropolskiego określenia pierny, czyli pieprzny 
  • słowa pierny używano do XVI wieku, na przełomie XV i XVI wieku pojawiło się słowo piernik
  • pierniki były wypiekane w średniowiecznych klasztorach
  • miały zastosowanie medyczne
  • był symbolem dobrobytu i wysokiej pozycji społecznej
  • w Polsce rozpowszechnił się w XVIII wieku
  • ciasto piernikowe było częścią posagu


Przepis na piernik wypoczywający


Ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 60 dag mąki żytniej
  • 20 dag masła
  • 50 dag miodu naturalnego
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag sody oczyszczonej
  • 1 paczka przyprawy do pierników (ważne, żeby składnikiem był pieprz)
  1. Miód zagrzać
  2. Stopić w nim masło i cukier
  3. Ostudzić
  4. Dodać jajka, przyprawy i mleko z sodą
  5. Wyrobić ciasto ręką
  6. Przełożyć do garnka, przykryć to ręcznikiem i pokrywką
  7. Zostawić na 2 tygodnie w zimnym miejscu (piwnicy)
  8. Podzielić ciasto na 2 części 
  9. Rozwałkować
  10. Upiec w 2 takich samych blachach
  11. Posmarować masą kawową jedną część i przykryć drugą
  12. Wierzch posmarować polewą i posypać migdałami











Masa kawowa:

  • 18 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kawy
  • migdały

  1. Wszystkie składniki (oprócz migdałów) ucierać przez 20 min 
  2. Dodać migdały i wymieszać
  3. Posmarować ostudzone ciasto

Polewa:

  • żółtko
  • kakao
  • cukier puder
  • trochę wody
  1. Wymieszać składniki
  2. Dodać wody, żeby masa nie była za gęsta
  3. Wysmarować piernik
  4. Posypać migdałami zanim wyschnie


Piernik po 2 tygodniach











Bibliografia:
książka Nowa Kuchnia Śląska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz