sobota, 25 maja 2019

Kiedy jedzono posiłki dawniej?

Starożytność
Rzymianie jedli 1 posiłek na dzień około południa. Częstsze jedzenie posiłków uznawali za obżarstwo.

Archestratus of Gela, author of the first cookbook in history – Recipes


Grecy jedli 3 posiłki dziennie: rano chleb maczany w winie, w południe to samo oraz ryby, figi, sery, oliwki, wieczorem jedli główny posiłek - obiad (jajka od kur i przepiórek, ryby, rośliny strączkowe, oliwki, sery, chleb, warzywa). W Grecji kobiety i mężczyźni jedli oddzielnie.

ancient Greek art

Średniowiecze
3 posiłki:

  • śniadanie bardzo wcześnie
  • obiad między 9.00 i 10.00
  • kolacja przed zachodem słońca (zimą około 15.00)
Znalezione obrazy dla zapytania middle ages meals

Renesans
2 posiłki:

  • obiad od 10.00 - 11.00
  • kolacja 18.00 - 19.00
Śniadanie jedli tylko pracownicy fizyczni, ludzie starzy i/lub chorzy.
 Jan Brueghel Starszy - Pięć zmysłów (Smak), 1618
XVIII wiek

3 posiłki:

  • śniadanie około 10.00
  • obiad 15.00 - 17.00
  • kolacja 22.00 - 23.00
Znalezione obrazy dla zapytania 18th century meals paintings
François Boucher - Obiad, 1739.
XIX wiek
4 posiłki:
  • śniadanie między 8.00 -10.00 (ludzie pracujący jedli wcześniej)
  • drugie śniadanie - południe
  • obiad między 15.00 - 17.00
  • kolacja między 22.00 - 23.00

Znalezione obrazy dla zapytania 19th century paintings meals
Wiktoriańska restauracja, 1850

Korzystałam głównie z tych stron:
https://www.thespruceeats.com/eating-like-an-ancient-greek-1705715
http://www.foodtimeline.org/foodfaq7.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz