Rzymianie jedli 1 posiłek na dzień około południa. Częstsze jedzenie posiłków uznawali za obżarstwo.
Grecy jedli 3 posiłki dziennie: rano chleb maczany w winie, w południe to samo oraz ryby, figi, sery, oliwki, wieczorem jedli główny posiłek - obiad (jajka od kur i przepiórek, ryby, rośliny strączkowe, oliwki, sery, chleb, warzywa). W Grecji kobiety i mężczyźni jedli oddzielnie.
Średniowiecze
3 posiłki:
- śniadanie bardzo wcześnie
- obiad między 9.00 i 10.00
- kolacja przed zachodem słońca (zimą około 15.00)
Renesans
2 posiłki:
- obiad od 10.00 - 11.00
- kolacja 18.00 - 19.00
Śniadanie jedli tylko pracownicy fizyczni, ludzie starzy i/lub chorzy.
Jan Brueghel Starszy - Pięć zmysłów (Smak), 1618 |
XVIII wiek
3 posiłki:
- śniadanie około 10.00
- obiad 15.00 - 17.00
- kolacja 22.00 - 23.00
François Boucher - Obiad, 1739. |
XIX wiek
4 posiłki:
- śniadanie między 8.00 -10.00 (ludzie pracujący jedli wcześniej)
- drugie śniadanie - południe
- obiad między 15.00 - 17.00
- kolacja między 22.00 - 23.00
Wiktoriańska restauracja, 1850 |
Korzystałam głównie z tych stron:
https://www.thespruceeats.com/eating-like-an-ancient-greek-1705715
http://www.foodtimeline.org/foodfaq7.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz