poniedziałek, 11 listopada 2019

Gęsina i rogale - tradycyjne potrawy świętomarcinowskie


Rogale



Rogale świętomarcińskie zrobiłam według przepisu ze strony Moje Wypieki, oprócz nadzienia, gdyż nigdzie nie znalazłam białego maku. Zrobiłam zamiast tego masę budyniową i wyszły bardzo dobre. Proces robienia ich nie jest trudny, tylko długotrwały. 





Lato świętego Marcina


Dzisiaj rzeczywiście była ładna pogoda jak na listopad, więc sprawdził się fenomen pogodowy lata 
świętego Marcina. 

Jaki dzień na świętego Marcina, taka będzie cała zima.


Chmurny Marcin chętnie przyprowadza łagodną zimę, mrozy straszne zgładza.

Liść się gęsto trzyma, nie chce słać się dla Marcina.



Jeśli na Marcina wiatr z południa wieje, lekkiej zimy daje nadzieje.

Jeśli na Marcina sucho, to Gody z pluchą.



Liście padają, drogę zaścielają, dla Marcina wiatr je ścina.










Jak Marcin z chmurami niestateczna zima przed nami.


Gęsina

 Jak pierś z marcinowej gęsi będzie sina, to będzie sroga zima, a jak biała - to nie będzie statkowała.

Przepis:

  1. Posolić i popieprzyć gęś
  2. Rozpuścić masło na patelnii
  3. Kiedy będzie rozgrzane, włożyć gęsinę
  4. Dodać kilka kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy, cebulę
  5. Mocno smażyć przez kilka minut
  6. Potem, na mniejszym ogniu, zostawić gęsinę na ok 1,5 - 2 godziny


Na Świętego Marcina najlepsza gęsina.

Na dzień świętego Marcina lepsza gęś, niźli zwierzyna.


Wesele Marcina: gęś i dzban wina.

Święty Marcin woli wino, wodę pozostawia młynom.


Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę.

2 komentarze:

  1. Ciekawe czy te aforyzmy się sprawdzą. Obserwuję od kilku lat, ze jest z tym różnie. Na przykład powiwdzenie: "Jak Barbórka po wodzie, to Boże Narodzenie po lodzie" juz dawno się nie sprawdziło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tych przysłowiach chyba chodzi głównie o to, aby się rymowały :)

      Usuń