niedziela, 23 lutego 2020

Pączki delikatne według przepisu z XVIII w.




Składniki do ciasta

  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • trochę soli
  • 2 uncje cukru (3 łyżki)
  • utarta zielona cytryna
  • pół łyżki wody kwiatu pomarańczy (albo pół łyżki soku z pomarańczy)
  • półkwaterek mleka (125 ml)
  • półkwaterek śmietany (125 ml)
  • mąka do posypania
  • cukier do posypania

Składniki do panierki 

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wódki
  • trochę soli
  • 2 jajka



Przygotowanie ciasta


  1. W rondlu zmieszać 2 łyżki mąki z 4 jajkami
  1.  Dodać sól, cukier, sok z pomarańczy, cytrynę, mleko i śmietanę
  2. Ugotować na małym ogniu
  1. Mieszać aż zgęstnieje (około 45 min)
  1. Na deskę posypać mąkę, wlać ciasto i z góry również posypać mąką
  1. Zostawić do wystudzenia
  2. Podzielić na okrągłe części 

Przygotowywanie panierki

  1. Mąkę, wódkę, jajka i sól wymieszać
  2. Surowe pączki włożyć do tej masy
  3. Usmażyć w tłustości (na oleju)
  4. Posypać cukrem










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz