Pączki delikatne według przepisu z XVIII w.
Składniki do ciasta
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- trochę soli
- 2 uncje cukru (3 łyżki)
- utarta zielona cytryna
- pół łyżki wody kwiatu pomarańczy (albo pół łyżki soku z pomarańczy)
- półkwaterek mleka (125 ml)
- półkwaterek śmietany (125 ml)
- mąka do posypania
- cukier do posypania
Składniki do panierki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki wódki
- trochę soli
- 2 jajka
Przygotowanie ciasta
- W rondlu zmieszać 2 łyżki mąki z 4 jajkami
- Dodać sól, cukier, sok z pomarańczy, cytrynę, mleko i śmietanę
- Ugotować na małym ogniu
- Mieszać aż zgęstnieje (około 45 min)
- Na deskę posypać mąkę, wlać ciasto i z góry również posypać mąką
- Zostawić do wystudzenia
- Podzielić na okrągłe części
Przygotowywanie panierki
- Mąkę, wódkę, jajka i sól wymieszać
- Surowe pączki włożyć do tej masy
- Usmażyć w tłustości (na oleju)
- Posypać cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz